info@psychologiepraktijkvanschie.nl

BIG 19910815925

Werkwijze

Klachten
Met verschillende klachten kun je bij me terecht (NB de minimale leeftijd is 18 jaar): stemmingsproblematiek/ depressieve klachten, angst- en traumagerelateerde klachten, spanning, dwang, piekeren, rouw, boosheid/prikkelbaarheid, vastzittende patronen en lichamelijke klachten zoals bv vermoeidheid en hoofdpijn. Door eerst een bezoek aan de huisarts te brengen, kan deze beoordelen of een verwijzing naar mij noodzakelijk is. Indien je geen verwijzing van de huisarts hebt, wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekering.

Diagnose
Vaak is er sprake van diverse klachten die met elkaar in verbinding kunnen staan. In de eerste fase (diagnostische fase) onderzoeken we samen wat de klachten zijn en of er sprake is van een diagnose (volgens de DSM). Een diagnose is een vereiste van de zorgverzekeraar om de behandeling vergoed te krijgen. Een aantal diagnoses (zoals aanpassingsstoornis, rouw en partner-relatietherapie) worden helaas niet meer door de zorgverzekeraar vergoed. Los van een eventuele diagnose, ervaren mensen de diagnostische fase ook als prettig om inzichtelijk te krijgen hoe de klachten en het gedrag aan elkaar gerelateerd zijn. Dat geeft vaak al aanknopingspunten om verder te kunnen. Ook wordt in de eerste fase de hulpvraag omgezet tot een doel waaraan we gaan werken. Wanneer in de diagnostische fase blijkt dat de klachten te complex zijn, wordt er terugverwezen naar de huisarts met als advies een doorverwijzing naar specialistische GGZ.

Behandeling
In de behandeling maak ik gebruik van wetenschappelijk getoetste interventies (zie Behandelingen). De behandeling is doelgericht, laagdrempelig en gericht op eigen kracht en mogelijkheden. Eventuele ongewenste of onhandige gedrags- of gedachtenpatronen kunnen doorbroken worden. Indien wenselijk vindt er samenwerking/overleg plaats met de verwijzend huisarts of andere eventuele betrokken hulpverleners. Ook partners of andere belangrijke naasten zijn welkom om -indien nodig/wenselijk- een sessie bij te wonen.

Evaluatie
In de afrondende fase evalueren we de vooraf opgestelde doelen en wordt veelal samen een terugvalpreventieplan opgesteld.

Bij aanvang en bij afsluiting wordt een digitale vragenlijst verzonden. Dit is deels een eis van de NZA en de zorgverzekeraars, maar ook heeft ook mijn persoonlijke voorkeur doordat het inzicht geeft in het vertrekpunt en het uiteindelijke resultaat van de behandeling.

Duur
In de diagnostische fase wordt beoordeeld hoe lang een behandeltraject zal duren. Het streven is om de behandeling zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig te maken. Het is gebruikelijk dat een behandeling niet langer dan 12 sessies duurt. Slechts in uitzonderingssituaties, kan dit langer zijn.

Werkvormen

Overwegend worden de behandelingen verricht in de praktijkruimte (face-to-face). Echter behandelingen kunnen ook via (beeld)bellen plaatsvinden. Daarnaast is er voor iedereen de mogelijkheid om de behandeling te laten ondersteunen door e-health. Ik werk hiervoor met modules van Therapieland. De modules kunnen indien wenselijk ook gedurende de wachttijd ingezet worden. Het is mogelijk een online consult af te nemen.