Leeftijd
Alleen mensen boven de 18 jaar kunnen in de Basis GGZ worden behandeld.
Verwijzing
Alleen met een verwijzing van de huisarts wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekering. Zie “Kosten” voor nadere uitleg over vergoedingen.
Duur
Een GZ-Psycholoog behandelt cliƫnten in de Basis GGZ. Dit valt in de basisverzekering. De duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van de diagnose, de ernst van de klachten, de complexiteit, de doelen die zijn gesteld en de snelheid waarmee iemand de nieuwe geleerde inzichten en vaardigheden onder de knie krijgt. Soms volstaan circa 3 sessies. Het gebruikelijk dat een behandeling niet langer dan 12 sessies duurt.
Metingen
Er worden metingen verricht in de vorm van vragenlijsten die je over de mail toegestuurd krijgt. Zowel aan het begin van iedere behandeling, als aan het eind ontvang je dezelfde vragenlijst. Soms is het interessant om een tussentijdse extra meting te verrichten. Daarnaast ontvang je aan het eind van de behandeling een evaluatievragenlijst.
Duur van een consult
Voor een consult wordt 60 minuten gereserveerd. Daarnaast is 10 minuten per behandelconsult gereserveerd voor administratie. Voor diagnostische consulten (zoals de intake) wordt 45-60 minuten extra administratie gereserveerd. De kosten van deze niet-directe tijd zijn verwerkt in de betreffende tarieven en worden niet los in rekening gebracht.
Thuiswerk
Voor het succes van de behandeling is het maken van thuiswerk vaak een essentieel onderdeel. In overleg wordt bekeken welk thuiswerk relevant is in het kader van de doelen. Er wordt verwacht dat je je houdt aan de gezamenlijke afspraken met betrekking tot thuiswerk. Hierbij wordt indien wenselijk e-health (Therapieland) ingezet.
Voortgang
Samen maken we een probleemanalyse en bepalen we de gewenste doelen. We streven uiteraard naar haalbare doelen. Gedurende de behandeling wordt regelmatig teruggegaan naar de doelen. Ook worden metingen verricht (zie Metingen).
Crisis/vakanties/afwezigheid
Bij crisis contact opnemen met de dienstdoende huisarts. Deze zal beoordelen of de crisisdienst van GGZ Friesland ingeschakeld wordt. Indien er gedurende mijn afwezigheid door bijvoorbeeld vakantie behoefte is aan gesprekken, dan kan in overleg met de huisarts of POH-GGZ gezocht worden naar een oplossing.